Kanser Tedavisi
Uygun tedavi kanserin türüne göre değişiklik göstermektedir. Kanserin hücre tipi, başladığı organa ve yayıldığı bölgeye bağlı olarak tedavi planlanır. Hastanın tam olarak tanısının konulması ile öncelikle hastalığa yönelik tedavi planlaması amacıyla görüntülemelerle (Tomografi, Emar ve Pet CT) evrelendirilir.
Evrelendirildikten sonra kişisel tıbbi herhangi bir risk faktörü yoksa güncel onkolojik standartların belirlediği tedavi planlanır. Riskli durumlarda hastanın tıbbi risklerine göre bu tedaviler modifiye edilerek uygulanır.
Ülkemizde en sık gördüğümüz hata kanser şüphesi ve tanısı olan hastanın tıbbi onkoloji değerlendirmesi olmadan bir an önce ameliyat edilmesi isteğidir. Geç kalınmamak amacıyla yapılan bu tip cerrahiler günümüzde modern kanser tedavisinde terk edilmiştir.
Günümüzde ameliyat öncesi birçok kanser tedavisi ile tümörün küçültülmesi hedeflenmektedir. Ameliyat öncesi yapılan kemoterapi ve radyoterapi tedavileri ile tümör küçülebilmekte hatta tamamen ortadan kalkabilmektedir. Bunun sonucunda hem ameliyat kolaylaşmakta hem de tedavi şansı artmaktadır.
Ameliyat öncesi yapılan tedaviler ile tümör küçülmekte, böylece daha küçük ameliyatlar yapılabilmektedir. Bunun yanında tümörün tamamen temizleme ihtimali yükselmektedir. Yine bu iş birliği sayesinde kemoterapi ve radyoterapinin bir arada kullanıldığı tedaviler planlanabilmekte. Bu nedenle kanser tedavisini planlarken mutlaka multidisipliner olarak tıbbi onkoloji uzmanı, cerrah ve radyasyon onkolojisi uzmanından ortak görüş alınabileceği bir tedavi planı sağlanabilmelidir.
Erken tedavinin yararları
- Tedavi şansını artırır
- Tedaviyi kolaylaştırır
- Tedavi giderlerini azaltır
- Doku ve organ kaybını önler
- Sakatlık bırakmaz
- Hayat Kurtarır
Günümüzde, milyonlarca insan kanserli ya da kanseri tedavi edilmiş olarak yaşamaktadır. Kanser tanısı ne kadar erken konursa, tedavisi o kadar erken başlar ve kanser tedavisi ne kadar erken başlarsa tedavinin başarıya ulaşma şansı da o kadar yüksek olur.